De technologische ontwikkelingen hebben de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Dat vraagt om vaardigheden die jong en oud zich eigen moeten maken om in het dagelijkse leven – zowel zakelijk als privé – mee te kunnen draaien. ICT vaardigheden zijn daar een voorbeeld van. DIGIT ontwikkelde het domein ICT basisvaardigheden dat aansluit op de leerlijnen van het SLO, zodat leerlingen/studenten én docenten klaargestoomd worden voor de toekomst.
Leerlingen ICT basisvaardigheden bijbrengen
Met kennis van ICT basisvaardigheden wordt iedereen de kans geboden om basisbegrippen en functies van computers en computernetwerken te begrijpen en toe te passen. Maar dat is niet alles. Ook het benoemen, aansluiten en bedienen van hardware, het kunnen omgaan met softwareprogramma’s en het werken met internet worden op die manier eigen gemaakt.
ICT basisvaardigheden voor het basisonderwijs (PO)
Basisschoolleerlingen krijgen een goede basis voor het efficiënt gebruik van computers, tablets en mobiele apparaten. Spelenderwijs maken ze kennis met diverse programma’s en de mogelijkheden die het ze biedt. Het omgaan met computers hoort daar vandaag de dag natuurlijk helemaal bij.
ICT basisvaardigheden voor het voortgezet onderwijs (VO)
ICT basisvaardigheden voor de eerste en tweede klas in het praktijkonderwijs, vmbo en havo/vwo. Leerlingen leren hier onder andere hoe ze computers, tablets en smartphones efficiënt kunnen gebruiken. Ook tekstverwerking, bestanden opslaan, presentaties maken en het beoordelen van informatie op het internet staan op het programma. In het voortgezet onderwijs geven docenten digitale geletterdheid als vak, maar de methode kan ook door alle andere docenten gebruikt worden.
Veelgestelde vragen
ICT basisvaardigheden zijn kennis en vaardigheden die je nodig hebt om basiswerkzaamheden uit te voeren met de computer. Dit houdt onder andere in dat je weet hoe een computer werkt, welke soorten hardware en software er zijn en hoe je veilig kan werken.
Daarnaast kun je je werk doen op een computer, zoals het uitwerken van een mooi verslag in Word, met afbeeldingen, een kop- en voettekst en inhoudsopgave. In PowerPoint kun je een aantrekkelijke presentatie maken met effecten en overgangen. En in Excel weet je de juiste functies te gebruiken om berekeningen uit te voeren.
De hele maatschappij digitaliseert. Zonder goede ICT basisvaardigheden kun je niet volwaardig deelnemen. Zowel op school als bij de meeste beroepen zijn deze vaardigheden noodzakelijk om de werkzaamheden uit te kunnen voeren.
Ook voor het regelen van overheidszaken, je clublidmaatschap of het (veilig) bestellen van producten en zoeken van informatie zijn ICT basisvaardigheden nodig. Kortom, je kunt niet meer zonder.
Onder ICT basisvaardigheden vallen:
- Kennis van een computersysteem en smartphone.
- Kennis van Office, zoals het kunnen werken met Word, PowerPoint, Excel en Outlook.
- Je werk netjes kunnen opslaan en bewaren in een duidelijke mappenstructuur op een device.
De voordelen van de lesmethode DIGIT
- Complete leerlijn om optimaal te leren;
- Volledige controle en sturing over klassen en leerlingen;
- Eigen materiaal toe te voegen;
- Moderne en up-to-date online leeromgeving;
- Zelfstandig en klassikaal te volgen.
DIGIT kosteloos inzien?